Nötköttsbonden

Mats Frangeur, Brösarp i Skåne


I Brösarp driver Mats Frangeur sitt lantbruk med stor bravur. Bevis för det fick han 2012 då han utsågs till årets nötköttsproducent i Skåne. En utmärkelse han bär med stolthet.

Vad är det bästa med att vara bonde?
– Att få vara sin egen lyckas smed. Som egenföretagare är det ingen annan som bestämmer över hur man lägger upp arbetet utan det är upp till en själv. Det är en form av frihet. Sen bestämmer ju djuren naturligtvis vad som behöver göras.

Vad gör du på din gård?
– Vi föder upp nötkött på våra egna betesmarker.

Var tar råvaran vägen?
– Nötkötten går till Sjöbo slakteri som sedan säljer vidare till olika grossister.

Varför ska vi köpa mat från svenska bönder?
– För det första för att vi vill ha ett öppet och levande landskap. För det andra för att vi vill ha en hög livsmedelssäkerhet och veta vad vi stoppar i oss. Ska man lägga till ytterligare en punkt så skapar det också många arbetstillfällen.

Vad är ditt bästa mattips?
– Billigt och lantligt, en klassisk skånsk kalops gjord på svenskt nötkött.

 

© 2017 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt