Halland

Fakta om regionen

Nästan hälften av all mark i Halland är täckt med skog, medan en tredjedel är jordbruksmark. Halland är ett viktigt jordbrukslän i Sverige. Bönderna här har många djur, framför allt kor men även grisar, får, höns och hästar. Allra viktigast är mjölkproduktionen. Vi har ungefär 265 gårdar (2013) som tillsammans har 26 000 kor.

De halländska korna mjölkar mer än alla andra kor i Sverige och än i alla andra länder utom Israel och USA. Från en enda kossa får man cirka 10 ton mjölk varje år. Av mjölken gör vi bland annat smör, ost och grädde. I Halland finns två stora mejerier, Kvibille som gör ost och Arla i Falkenberg som gör keso.

Många halländska bönder föder upp grisar. Köttet används för bland annat tillverkning av cirka 300 000 julskinkor per år. Det är också vanligt med kycklingar, lamm och nötdjur som ger oss gott kött, och med hönor som värper ägg. Dessutom får vi fler och fler hästföretag i länet.

Klimatet i Halland är bra och därför odlar vi mycket grönsaker, potatis och spannmål, exempelvis korn, havre och vete. Hylte är den enda kommunen i länet som inte ligger vid havet och där är skogsbruket viktigast. I kommunen finns ett stort pappersbruk som gör tidningspapper av skogen. Man kan också göra plankor, möbler med mera.

Besöksgårdar Halland

Vill du lära dig mer om hur maten vi äter kommer till?
Nu finns chansen att besöka en bonde och se alla djur, maskiner och odlingar och annat som krävs för att exempelvis tillverka mjölken som hamnar i butikshyllan.
Ett besök på en gård ger värdefull kunskap, inte bara om livsmedelsproduktion och böndernas arbete utan om biologi, kemi, teknik, kulturhistoria, ekonomi med mera.

LRF Halland har besöksgårdar som gärna tar emot skolklasser och andra intresserade. Välkommen att kontakta oss!

Barn i Halland

Kontaktperson för Bonden i skolan