Dalarna

Fakta om regionen

Mjölkkor och köttdjur är de största produktionsgrenarna i Dalarna tack vare bra förutsättningar att odla grovfoder åt djuren. Antalet får och hästar ökar medan grisar och höns är sällsynta. I fjälltrakterna finns fäbodbruket och rennäringen.

Bara ca 4 procent av landytan i Dalarna är åkermark och den främsta odlingen ligger längs Dalälven.  Förutom grovfoder (60 procent) odlas även spannmål, oljeväxter och ärter. Dalarna är en riktig potatisregion, 5:e störst i Sverige. Grönsaksodlingen är liten men Dalarna är ett av länen med högst andel ekologisk odling.

Besöksgårdar Dalarna

Sätt stövlar på barnen och ungdomarna och åk ut och titta på djur och traktorer på en lantgård! Visa dem hur våra svenska matvaror blir till från grunden. Låt dem klappa lammen och känna doften från svinstian.

I Dalarna finns flera gårdar med olika inriktning som tar emot besök av skolklasser.

Här hittar du mer information om våra besöksgårdar!

Kalv

Ansvariga för Bonden i skolans verksamhet i Dalarna är:
Erika Bränd
erika.brand@lrf.se

Ansvarig i LRF Dalarnas regionstyrelse är:
Anita Boman
anita.boman@agrovis.se