Sydost

Fakta om regionen

Det finns många olika sorters bönder i Småland och Blekinge. På Öland, där klimatet är varmare och solen skiner mycket, går det extra bra att odla. Här finns till exempel bönder som odlar bruna bönor. Det har du kanske ätit tillsammans med fläsk i skolan någon gång. Det finns också väldigt många kor på Öland, fler kor än människor faktiskt. Kycklingen du äter är kanske uppväxt på en gård nära dig. De flesta svenska kycklingbönderna hittas i Småland eftersom här finns slakteri och foderfabrik.

Det är tack vare bönderna som det inte bara är skog i inlandet. Djuren betar och håller en del av landskapet öppet. Gårdarna har blivit färre men de som är kvar blir istället större med många djur. Den största mjölkgården i Småland finns i Högsby. I ett stort stall (med kristallkrona i taket!) finns 700 kor och så många som åtta mjölkrobotar. När en ko vill bli mjölkad går den in i roboten som sköter mjölkningen helt automatiskt. Roboten känner igen varje kossa och vet hur mycket den ska mjölkas. Sen går mjölken till mejeriet där den behandlas och paketeras innan du kan köpa den i butiken.

I Kalmar län ligger gårdarna tätt men längre in i landet är det mest skog. Det märker du om du färdas genom Småland. Skogen odlas också men det tar ungefär 70 år innan skogsbrukaren kan skörda sin skog. Då blir stockarna till brädor på sågverk eller till pappersmassa på massabruken i Mönsterås och Mörrum.

Inne i Småland kan en bonde ha många hagar utspridda med skog emellan. Vildsvinen är många och ger sig gärna ut på fälten och äter upp grödan. Det kan också bli svårt för fårägarna att skydda alla får när vargen kommer!

Besöksgårdar Sydost

Vill du lära dig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i butiken? Det har du möjlighet att göra via LRF Sydosts besöksgårdar. Hit välkomnas skolklasser och andra intresserade grupper. Det svenska jord- och skogsbruket är ett levande läromedel och en fantastisk resurs. Vi i LRF Sydost vill ge alla barn och ungdomar chansen att få möta den svenska bonden och ta del av livet på en gård, men också få en djupare förståelse för hur maten blir till och vad som krävs för att producera den på ett bra sätt. Kontakta oss information om våra besöksgårdar.

Ko-6

Kontaktuppgifter

LRF Sydost erbjuder både olika aktiviter och kostnadsfritt material. Hittar du inte det du söker kontakta:
Rose-Marie Winqvist
0480-49 64 06 eller rose-marie.winqvist@lrf.se
Du kan också ringa Per Brunberg från regionstyrelsen på
0705-31 38 28 för mer information.

LRF-Bonden