Ny dokumentärserie:

Bondens barn

Nu lanserar Bonden i skolan en alldeles egen dokumentärserie om Bondens barn. Under ett helt år har vi följt fyra blivande bönder för att visa hur livet kan vara när man växer upp på en bondgård. Barnen visar sin vardag, berättar om sitt liv och funderar kring framtiden.

I den första delen får ni möta 11-årige Harry Johansson som bor på Häljegård utanför Umeå. Harry älskar djur och livet på landet. Han klipper får, föder upp hönor och drömmer om en gård som är väldigt lik den hans föräldrar driver idag.

I del två är huvudpersonen 11-åriga Wilma Svensson som bor på Brännalts gård straxt utanför Båstad i Skåne. Wilma älskar kor och hjälper gärna till hemma på gården när hon inte rider på sin egen ko Snäckan, sjunger i kör eller åker på kalvläger!

I del tre får ni lära känna 11-årige Adam Lönneskog från Salvetorps gård utanför Väderstad i Östergötland. Adam bor på en gård där man odlar växter, och traktorer är hans stora intresse. Vi får hänga med på maskinvisning, fotbollsträning och när familjen både sår och skördar sina ärtor.

I den fjärde och sista delen av Bondens barn får ni möta Melker Claesson från Starkeryds gård utanför Skillingaryd i Småland. Melker är en supertalang inom jordbruk och redan som fjortonåring klarar han av det mesta som behöver skötas på mjölkgården där han bor. Dessutom är denna lantbrukets Zlatan en kille som älskar skogen och att jaga med sin egen hund Gibzon.

Ni som vill kan avsluta filmtittandet med en passande lektion som innehåller både diskussionsfrågor och övningar ( se länk nedan) .