Ordspråk på gården

ÄMNE:

F-3

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse och ursprung.

I den här uppgiften får eleverna börja med att para ihop ordspråk med rätt djurunge. Eleverna får sedan arbeta med ordspråkens betydelse och övningen avslutas med att elverna reflekterar kring hur ordspråken uppstod och fick spridning.

Tala, lyssna och samtala

• Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.

Språkbruk

• Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.

• Formulera sig och kommunicera i tal och skrift (svenska).

• Den här övningen handlar om ordspråk. Börja med att para ihop rätt ordspråk med rätt djurunge. Skriv också vad djurungarna kallas på den streckade linjen.

• Dela in er i fem grupper (grupp A-E) och arbeta med att förklara vad ordspråken betyder.

1. Samla ihop grupperna och arbeta med punkterna nedan.

• Berätta för de andra grupperna vilka ordspråk er grupp har arbetat med.
  • Förklara vad ordspråken betyder.
  • Prata tillsammans om vilka kunskaper och känslor som ordspråken ger uttryck för.

2. Fundera över ordspråkens ursprung. Hur tror ni att ordspråken uppstod och fick spridning?

Djurexperten

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om djuren som finns på svenska gårdar och vad djuren används till.

Djuren och bonden

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur året ser ut, ur djurets och bondens perspektiv och se samband mellan dessa.

Mode från gården

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om vad djuren ger till oss människor, förutom mat.

Bild, Biologi, Slöjd, Svenska

Räkna med grisen

Syfte med lektionen är att eleven får lära sig hur stora liggbåsen är för svenska grisar i jämförelse med utländska grisars liggbås.

Bild, Biologi, Matematik, Svenska

Matens väg till affären

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur det svenska köttet fraktas inom vårt land i jämförelse med om man köper utländskt kött.

Bild, Biologi, Geografi, Hem och konsument, Svenska

Matdeckarna: Pimpa mjölkmaskinen

Syftet med lektionen är att eleverna får sammanfatta det som de har lärt sig om kor i en bilduppgift.

Matens väg

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur stora skillnader det kan vara i hur långt kött fraktas till våra butiker.

F-3

Geografi, Svenska

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse. Eleverna får också hitta på en egen be...

Lär om hönan

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hönan som bland annat ger oss ägg –naturens bästa snabbmat.

Lär om grisen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om grisen, ett smart och snällt djur.

Lär om biet

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om biet, ett viktigt litet djur som ger oss den smaskiga och nyttiga honungen.

Lär om fåret

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om får som ger oss ull, skinn, kött, mjölk och inte minst ett fantastiskt öppet landskap.

Lär om hästen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hästen, ett av våra mest älskade djur.

Lär om mjölkkon

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om mjölkkon som bland annat ger oss mjölk, ost och smör.