Morot


Moroten är en populär rotfrukt som vi har tillgång till hela året och som kan odlas i hela landet. Flest odlingar finns i Skåne, Gotland, Halland, Västergötland och Östergötland. Under 2013 odlades det 112 800 ton morötter i Sverige!
Morötter är en bra A-vitaminkälla. De får sin fina orange färg från ämnet beta-karoten (karotin) som omvandlas till A-vitamin i vår kropp. Mogna, rödare morötter som stått längre i jorden innehåller mer beta-karoten än de mindre morötterna som är lite ljusare i färgen. Du hittar svenska morötter i affärerna året om. Under sommarmånaderna kan du köpa dem nyskördade i knippen med blasten kvar  bara att skölja (och kanske skala) och knapra i sig!

Odla morötter


Morötter vill ha lätt jord, gärna sandig och mullrik. I hård, lerig jord orkar rötterna inte tränga ner och morötterna blir små och missformade. Morotsfrön går att så direkt när tjälen har släppt och jorden blivit torr nog för att bearbeta. Morotsfröna ska sås cirka en centimeter djupt och avståndet mellan fröna i raden bör vara fyra till fem centimeter. Avståndet mellan raderna bör vara ungefär 30 centimeter, så att man kommer åt att rensa ogräs och skörda. Att odla morötter kräver minimalt med skötsel, men vatten behövs såklart! Det kan vara bra att täcka över odlingen med en fiberduk om man har problem med morotsflugor. Det är också bra att rensa ogräs så att morötterna får ordentligt med ljus och vatten.

 

morotter_1

Morotsåret


Morötter sås tidigt på våren, i april, eftersom morotsfrö kan ta lång tid på sig att gro (12-16 dygn). Morötter skördas efter hand under sommaren, de tidiga morötterna skördas i mitten av juli. Upptagning av morötter pågår till slutet av september, då lagringen av vintermorötterna som såtts i maj och juni börjar. I början av november avslutas upptagningssäsongen då morötterna är lagrade i en klimatkylanläggning med rätt luftfuktighet och nästan nollgradig temperatur. Hela vintern och våren kan odlarna plocka fram morötter och levera till affärer. Under vinter och vår planerar de inför nästa säsong som startar i början av april.

morotter_2

Olika morotssorter


Det finns många olika sorters morötter i framförallt tre huvudformer: cylindriska, koniska och runda. De vanligaste morotossorterna i Sverige är:

  • Nantes – en cylindrisk morot med trubbig, avrundad spets. Spröd och söt. Finns både tidig och sen sort (som kan lagras) av Nantes.
  • London torg – kallas även Chantenay. En ganska kort och trubbig morot med konisk form som kan lagras. En god sort men som spricker lätt. 
  • Flakkeer – sen och stor lagringsmorot som är lång och konisk med rundad spets. Kallas även Autumn King.

morotter_1

Visste du att...


  • Moroten börjades odla i Nordeuropa på medeltiden.
  • Från början fanns det bara lila morötter.
  • Det finns morötter som skördas tidigt och de som skördas sent. Det finns lila, gula, vita och orange morötter. 
  • Morotens orange färg kommer av ämnet karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter morot.
  • Minimorötter och babymorötter är skalade morötter som har skurits i formar för att se likadana ut.
  • När morötterna är tjocka som blyertspennor bör man kupa dem lätt (täcka med jord). Det förhindrar att morötterna får gröna nackar, vilket inte är giftigt, men inte smakar eller ser särskilt bra ut.

morotter_3

Vad blir det för mat?


Moroten är en allsidig rotfrukt som är god både rå och tillagad. Exempel på maträtter och bakverk med morot är:

  • Morotssoppa
  • Ugnspannkaka med morot
  • Inlagda morötter
  • Morotskaka
  • Morotsbröd
  • Morotsmarmelad
  • Morotsjuice 

morotter_4

Morot och miljön


Morötter är ett bra miljöval eftersom de odlas på friland och kräver därför inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker. Det finns svenska morötter nästan året om eftersom de kan lagras på vintern, så det går att få tag på relativt närodlade morötter även på vintern. Ekologiskt odlade är det absolut bästa miljövalet.

 

 

morotter_1

Film: hemma på morotsgården


Vi har varit på Widegrens morotsodling på Gotland. Här är en enkel film där morotsodlaren Dan berättar om hur man odlar morötter.

morotsfilm

© 2017 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt