Bonden i skolan bjuder in alla lärare och elever till en spännande och lärorik aktivitet - Bonden i skolan-veckorna! Under fyra veckor i oktober får eleverna möjlighet att lära sig massor om var maten på tallriken kommer ifrån, vad en bonde gör, vad som finns i skogen och vad det blir av alla träd. 

Under Bonden i skolan-veckorna bjuds ni in till en digital plattform där eleverna kommer kunna navigera sig runt på en fiktiv bondgård, både enskilt, i grupp eller med hjälp av er lärare i helklass. I plattformen får ni ta del av bland annat spännande filmer, faktatexter, spel och kluriga quiz om bonden, djuren och naturen. Eleverna får även möjlighet att utmanas i en skattjakt, göra roliga utmaningar utanför klassrummet - och mycket mer! 

Aktiviteten är helt kostnadsfri och då ni har tillgång till plattformen under fyra veckor har ni möjlighet att anpassa aktiviteterna efter era egna förutsättningar och vara med så mycket eller lite ni kan. Vi erbjuder också förslag på färdiga upplägg som bara är att använda rakt av samt exempel på hur ni kan koppla aktiviteten till lgr22.

Tävla och vinn ett gårdsbesök!
Under Bonden i skolan-veckorna får eleverna också chansen att vara med i en tävling där de kan vinna ett gårdsbesök för hela klassen. Läs mer här.

När: 2-27 oktober 2023.
Vem: Primärt elever i årskurs 4-6. Även andra årskurser är självklart hjärtligt välkomna att delta, men innehållet kan behöva anpassas.
Var: Digital plattform, men med möjligheter för äventyr utanför klassrummet.
Hur: Det är bara att sätta igång! På länkarna nedan hittar du allt du behöver.Aktiviteten görs i samverkan med Skogen i Skolan, som bidrar med allt skogligt innehåll i plattformen, samt med Hushållningssällskapets koncept Farmer Time (läs mer om det nedan).

 

Johannas Bild. Klicka för att se visa hela bilden.

Ta med gården in i klassrummet med Farmer Time (FULLT)

Är ni intresserade av att få en direktkontakt med en egen lantbrukare? Passa då på att ansluta dig och din klass till Farmer Time under Bonden i skolan-veckorna. 

Farmer Time är ett brittiskt koncept som drivs av Hushållningssällskapet i Sverige och som går ut på att en lantbrukare och en skolklass har ett ca 10-15 minuter långt videosamtal varje månad.

Farmer Time handlar om att på ett enkelt sätt bygga relationer och ge elever möjlighet att ställa frågor, diskutera med de som producerar vår mat och ta del av vardagen på gården. Läs mer här.

UPPDATERING: Då intresset för Farmer Time varit så stort måste vi tyvärr stänga anmälningsmöjligheten för den här terminen då alla platser är fyllda.

Till er som anmält intresse: Hushållningssällskapet återkommer till er som fått en matchning med en lantbrukare.

Mjolkkor Bete. Klicka för att se visa hela bilden.

Sagt om Bonden i skolan-veckorna år 2021: 

 

”En jättefin plattform, tack för att vi fick möjlighet att pröva den. Det har väckt nyfikenhet hos eleverna om var maten kommer i från och att det är så mycket som ska göras på ett jordbruk. Ett STORT tack!” 

”Klassen har varit en riktig utmaning, en svår grupp, svårt med genomgångar etc. Nu under BIS-veckan, vilket var en helt schemabrytande vecka, har samtliga elever jobbat på hur bra som helst. Alla har varit jätteengagerade!” 

”Vi har haft väldigt kul och använt materialet utifrån våra elevers kunskapsnivå. Eleverna har älskat det!!!” 

”Som lärare fick jag in så många ämnen under veckan. Jag tror faktiskt att jag har lyckats integrerat detta i stort sett alla ämnen!"