Tillbaka till Djur

Får

Fåret är ett fantastiskt djur. Tack vare fåren får vi ull, skinn, kött, mjölk och inte minst ett fantastiskt öppet landskap. Fåren är nämligen riktiga experter på att beta och är riktiga finsmakare. Får gillar klöver och örter, men även löv från asp, sälg och ask gillas skarpt!

Fårpappan kallas bagge, mamman tacka och ungarna lamm.

I Sverige finns det ungefär 520 000 får och lamm av ungefär 20 olika raser. Populärast är Gotlandsfår, Finullsfår, Dorset och Texel.

Far Utomhus
Far Inomhus

Sköta får

Jobbet som fårbonde skiljer sig mellan sommar och vinter. På sommarhalvåret är fåren ute i hagarna och äter av det som växer där. Man säger att fåren går på bete. Då måste bonden se till att de mår bra och har tillräckligt med bete, vatten plus att stängslen är hela. På vintern är det lite mer att göra. Första passet ute i fårhuset börjar vid sextiden på morgonen. Då ser bonden till att fåren får mat, ensilage,  och kraftfoder samt att det finns tillräckligt med mineraler och saltsten. Fåren går gärna ute även om det är vinter.

Far Ute

Får-året

Fåråret skiljer sig beroende på vilka fårraser vi talar om. Här beskriver vi hur Gotlandsfårets år kan se ut. Får-året börjar på hösten, för då släpps baggen in hos tackorna. Under en månad går han runt och betäcker alla tackorna. Han har stenkoll på när de är brunstiga och då har han bara just den dagen på sig att göra dem dräktiga.

Under resten av vintern växer lammen i tackorna, som mest går inomhus i fårhuset och äter, idisslar och vilar. Men ibland kan de också gå ut, särskilt om det är fint väder!

Efter fem månader kommer lammen! I april är det lamningstid och när de små lammen fötts går de tillsammans med sina mammor, först inomhus och sedan ute på sommarbetet när värmen kommer på våren och gräset börjar växa igen.

När lammen vuxit till sig och börjar bli bångstyriga delas de in i en egen grupp. Då får tackorna egentid, utan vare sig baggar eller lamm och tar det bara lugnt och chillar. Ända tills det blir oktober igen och allt börjar om.

Far

Fårraser

De svenska fårraserna kan delas in i olika rastyper:

  • Lantraser som härstammar från Sverige eller Finland, är kortsvansade och lite spensligare. Dit hör t.ex. Gotlandsfåret, som tidigare hette pälsfår efter den karakteristiska lockiga och silverfärgade pälsen. Det finns flest Gotlandsfår i Sverige. Till lantraserna hör även Finullsfår, Ryafår och flera ursprungliga lantraser.

  • Köttraser som har sitt ursprung från olika länder. De har grövre kroppar och långa svansar. Dit hör till exempel Texel, Leicester, Dorset horn, Suffolk och Oxford down.

  • Korsningar. Det är vanligt att man korsar olika raser för att kombinera deras goda egenskaper i sina djur.
Pals

Vad blir det för mat?

Av fåret blir det inte bara mat, utan även väldigt många olika produkter som vi har glädje av.

  • Ull: Ullen kardas, och kan sedan tovas eller  spinnas till garn, som vi  kan sticka kläder av. Lovikavanten är ett plagg som görs av svensk fårull.
  • Kött: Av lammkött kan man skapa många goda rätter som grytor, korv och färsbiffar..
  • Skinn: Lammskinn är väldigt mjuka och sköna, och värmer gott att sitta eller  ligga på. Man kan också sy sköna kläder i lammskinn t.ex. västar, mössor och vantar.
  • Mjölk: Numera finns det flera gårdar i Sverige som har får som mjölkar mycket. Av mjölken tillverkas goda fårostar.
  • Dessutom är fåren experter på att beta, så att landskapet blir öppet och luftigt.
Lammkott

Lammkött

I Sverige producerar vi lammkött under hela året. Lamm som föds på våren går ute på bete tillsammans med tackorna. De slaktas på hösten vid cirka fem till sex månaders ålder. De kallas höstlamm. Lamm som föds på  vintern går inne och föds  upp snabbare med mer kraftfoder än höstlammen. De kallas vårlamm. Av ett lamm brukar det bli  mellan 15 till 25 kilo kött. 

Lamm Ute

Får i Sverige

I Sverige är vi alla måna om att djuren ska ha det så bra som möjligt. Förutom att använda sitt bondförnuft har bonden en rad olika lagar och regler att följa. För fåren gäller följande:

  • Lammet går tillsammans med sin mamma under uppväxten.
  • Får hålls ute på sommaren och på vintern inomhus när det är kallt, regnigt eller snöigt. Men fåren kan ofta gå ut och in som de vill under vintern,
  • Det är inte tillåtet att knipsa av svansspetsarna på lammen (kallas svanskupering).
  • Svenska får är väldigt friska och får behöver sällan antibiotika.
Far Och Lamm

Visste du att...

  • Får är ett väldigt socialt djur. Ett ensamt får är ett ledset får. Minst tre eller fyra får behöver gå tillsammans för att de ska känna sig trygga och lugna.
  • Får har enbart framtänder i underkäken och en kluven överläpp. Det gör att de kan beta med precision, och tex plocka ut det som de tycker är godast att äta.
  • Får gillar inte färska brännässlor. Men slår man av nässlorna och låter dem torka till nässelchips i solen gillar fåren dem.
  • Fåret är ett av våra äldsta husdjur.
Far Filmtips

Filmtips!

I den här filmen får du lära dig mer om får (klicka på bilden).

Bonustips: Lammrally på Hälje gård med Bondens barn-Harry. (1:44)