Året på bondgården
När bonden ska odla är det viktigt att arbeta tillsammans med naturen. Därför följer bonden ofta jordens kalender – den kallas för Bondens år.
Vinter
När vinterkylan kommer stannar all aktivitet i jorden. Bonden kan då ägna sig åt djuren och skogen. Även maskinerna behöver ses över. Vintern är en bra tid för planering och utveckling av gården.
Ett vanligt extrajobb för bonden och hans traktor är snöröjning. Massor av vägar plogas varje vinter av Sveriges bönder.
Vår
Då våren kommer är det dags för vårbruk. När jorden är torr börjar man med att plöja, harva och gödsla. Därefter är det dags att så vårgrödor som havre, korn, vete, potatis, sockerbetor, och grönsaker.
För djuren som har stått inne är det nu dags att komma ut på sommarbete. Detta sker när gräset är grönt och har vuxit upp en bit. Kanske har du varit med på ett av alla populära kosläpp som arrangeras på massor av ställen i hela landet?
Sommar
När de flesta är lediga på sommaren jobbar bonden hårt. Det gäller att noggrant kontrollera så att växterna inte drabbas av sjukdomar och skadedjur. Under sommaren börjar man också skörda alla växter. Slåttermaskinen slår vallväxterna som ska torkas eller konserveras för att bli foder. Säden skördas med skördetröskan. En del av skörden sparas till utsäde, alltså de frön man sår i marken, resten blir djurfoder eller skickas till kvarnen för malning till mjöl.
Om man har djur ute på bete är det också viktigt att se till att de har det bra. Bonden kollar till djuren så att de inte har skadat sig, ser till att de har mycket vatten att dricka och att betesmarken har lagom mycket mark. Det är också viktigt att se till att stängslen är hela så att ingen rymmer ut på egna äventyr.
Höst
Skördetiden pågår ända in på hösten. Det är därför man ofta har härliga skördefester på landet på hösten. På Öland har man i slutet av september en skördefest som lockar många tusen besökare, som alla åker hem mätta och belåtna ifrån av mat från bondens skafferi.
Men när skörden är bärgad vilar jorden och väntar på ny näring. Ska bonden så höstsäd måste jorden harvas så den blir lös och fin igen innan man kan så. Ungefär som vid vårbruket. På hösten när marken fryser och gräset slutar växa är det dags för djuren att överge sitt bete och gå in i ladugården igen.