Tillbaka till Bonden

Bondeporträtt

På denna sida får ni chansen att få lära känna några bönder och deras arbete på gården lite bättre. Klicka dig vidare och läs mer. 

100

Bettina (Kött- och spannmålsbonde)

Namn: Bettina Larsson

Ålder: 33 år

Bor: Falköping

Typ av gård: Spannmål och köttgård


Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig som bonde? Beskriv kortfattat.
 

Det är jätteolika beroende på säsong, då vi både har köttdjur och spannmålsodling. Vi är med i ett kontrollprogram "utegångsdjur utan ligghall". De har en oröjd blandskog som vindskydd. Så det som skiljer sig åt från många andra gårdar, är att vi sköter all skötsel kring våra dikor utomhus. Men vi har även tjurar på slutuppfödning på lösdrift. 

Vad gör du under de olika säsongerna? Skiljer det sig åt? 

Vi driver en spannmålsgård på 130 hektar, samt har runt 50 kossor (som vi ökar varje år. När vi tog över gården 2020 fanns det 13 stycken dikor här.) Så säsongerna skiljer sig åt mycket beroende på vilken månad det är på året. På vintern är det fodra och fixa hos kossorna, buskröjning i beteshagar, underhåll och tvätt av maskiner, samt gården. Sommarhalvåret är vår mest hektiska tid på året. På våren är det fullt upp med vårbruk och sådd, samt kalvningar. Sommaren rullar på med höskörd, skötsel av kossor, flytta till nya hagar och förberedelser inför höstbruket. På hösten ska allt vårt spannmål tröskas och vi höstsår ungefär hälften av arealen. 

Vad är det bästa med att vara bonde? 

Friheten, att kunna styra sina arbetsdagar själv. Eller ja, vädret styr ju oftast våra dagar i för sig... Men att få jobba med djur, natur, köra maskiner och hela tiden vara ute och greja! Det är underbart! 

Varför/Hur blev du en bonde?   

Vi tog över min man Johns föräldrargård, efter hans pappa 2020. John har jobbat till och från på gården under sin uppväxt, medan jag är uppvuxen på en mindre hästgård och inte hade någon erfarenhet alls kring växtodling och kossor. När vi tog över gården, hjälpte jag till en del och blev då förälskad i detta yrke. Sen 2022 efter min mammaledighet, började jag jobba på gården tillsammans med John. 

Vem passar att bli bonde?  

Om man är driven, gillar att hålla igång mycket, kan tänka sig att jobba morgon till natt vissa perioder, samt ser detta yrke lika mycket som ett intresse som ett jobb, då passar man att bli bonde. Detta liv är inte bara ett jobb, det är en livsstil man väljer. 

Övrigt

Jag har ett instagram & facebook konto: gudhemsgamlaprastgard där ni kan följa med i min vardag.

Bondeporträtt Malin

Malin (Mjölkbonde)

Namn: Malin Johansson 

Ålder: 22 år

Bor: I Stora Skedvi, Dalarna

Typ av gård: I huvudsak mjölkgård

Vad gör du som bonde? Beskriv kortfattat en vanlig dag.
Jag jobbar som djurskötare och traktorförare på min föräldragård och där gör vi allt ifrån att köra traktor och ta hand om djuren till att hålla koll på datorn så vi vet om alla djur äter bra. Vi städar och håller rent och fint omkring oss, stängslar beten inför betes släpp, klipper djur och tvättar traktorer. Något av det viktigaste är den dagliga skötseln av både djur och maskiner. Det gäller sammanfattningsvis att ta hand om djuren, maskiner och allt runt om kring på gården.

Vad gör du under de olika säsongerna?
Sommarhalvåret är för vår del den mest hektiska tiden. Allt börjar med att allt ska sås, alla frön ska ner i backen. Samtidigt ska vi förbereda all stängsel för att djuren ska komma ut på bete så fort det går. Lagom till att det är klart ska gräset börja skördas och då ska grovfodret, som i vårt fall är gräs, köras in i tre omgångar med 5 veckors mellanrum. I månadsskiftet augusti/september är det sen dags för alla spannmål att skördas. Kortfattat är det mycket maskinkörning runt vår, sommar och höst.  Samtidigt som allt som jag beskrev ovan ska göras så sköter vi som sagt även djuren.

Under vinterhalvåret är det lugnare på maskinsidan och då är det istället service och underhåll på maskinerna som gäller till nästkommande säsong. Då spenderas den mesta tiden med djuren.

Vad är det bästa med att vara bonde?
Variationen helt klart. Allt ifrån djurskötsel, maskinlära, ekonomi till reparation av maskiner och annat som behöver göras på gården.

Varför/Hur blev du en bonde?
Jag är uppväxt på gården men jag har inte alltid haft intresse för lantbruk. Det var i senare ålder mitt intresse växte för både djur och maskiner. När jag sen skulle välja in till gymnasiet föll mitt val ganska lätt på naturbruksgymnasiet i Rättvik med inriktning Lantbruk! 

Vem passar att bli bonde?
Jag tycker att vem som helst har möjlighet att bli bonde, bara viljan finns så går allt!

Övrigt/Fun fact/ Visste du om att...
Jag har vunnit SM i Ung Företagsamhet! Mitt företaget hette Piparns Grillost UF och  jag gjorde grillost på mjölken från korna hemma på gården. Jag drev företaget själv och tog mig ända till SM där jag vann SM-guld som ”Årets Hantverkare”.

Madeleine (Fruktodling växthus- och bärodling med gårdsbutik)

Namn: Madeleine Nilsson
Ålder: 33 år
Bor: Rörum, norr om Simrishamn
Typ av gård:  Fruktodling växthus- och bärodling med en gårdsbutik

Beskriv vilken typ av gård ni har?
På vår gård odlar vi främst äpple men vi har även päron, plommon och körsbär. Vi har en bärodling med jordgubbar och hallon och ett växthus med tomat, gurka och lite paprika. På gården finns också vår gårdsbutik Gröna Butiken som är ett populärt besöksmål som är öppen stora delar av året. Där säljer våra egna produkter men även andra lokala producenters produkter, som en mindre matbutik med grönsaker i säsong.  Vi har även ett trädgårdscafé där våra kunder kan avnjuta en god kopp kaffe eller ett glas svalkande äppelmust till en smarrig äppelkaka och njuta av utsikten ut mot äppelodlingen.

Finns det något som är bra att veta om just frukt och bär?
Vi har tio olika sorters äpple, allt från tidiga sorter som mognar i augusti till senare sorter som plockas i oktober. Äpplena måste plockas i rätt tid för bästa hållbarhet, smak och färg. Vissa äppelsorter vi odlar kan lagras länge i en kyl med lågt syre, det gör att äpplenas mognadsprocess avstannar. Man kan säga att äpplena går in i en dvala och när man på våren öppnar upp kylen igen är äpplena lika fina som de var när man plockade de på hösten. Det gör att vi har svenska äpple nästan hela året. Våra svenska äppelsorter har ett väldigt tunt skal och därför måste de hanteras väldigt försiktigt när de plockas från träden. Minsta lilla stöt på äpplet blir ett blåmärke och fruktköttet blir brunt. Jämfört med de utländska sorterna har de ett betydligt tjockare skal som gör att de är mer stöttåliga.  Våra jordgubbar odlas på upphöjda bänkar i tunnlar som kallas ”table-top”, det betyder att vår personal har en bättre arbetshöjd när vi planterar men också när vi skördar jordgubbarna.

Varför och hur arbetar ni med hållbarhet?
Grundstenarna för en hållbar arbetsplats är att våra medarbetare har en säker och trivsam arbetsplats. I en fruktodling krävs det mycket handarbete, cirka 80 000 äppelträd beskärs varje år. Vi har moderniserat odlingen med eldrivna sekatörer, klipper träden med maskin och har självgående maskiner som ska underlätta arbetet när vi plockar frukten. Förr användes plockpåsar som hängdes över axlarna som blev väldigt slitsamt för axlar och rygg. I våra odlingar värnar vi om våra nyttodjur, allt från alla insekter som pollinerar men även insekter som parasitsteklar och nyckelpigor som är fenomenala på att käka bladlöss. Under blomningsperioden, som pågår från maj när plommonträden slår ut till i juli när jordgubbsplantorna blommar om för andra gången trivs våra pollinatörer extra bra hos oss. Vi sätter även ut extra bisamhälle för att maximera pollineringen och en varm vårdag är det ett härligt surrande bland de blommande körsbärsträden. I växthuset hänger vi upp påsar bland gurkplantorna, innehållet i påsarna är tripsrovkvalster och spinnrovkvalster som försvarar gurkplantorna om vi får in spinn eller trips.

Hur ser en vanlig dag på gården ut?
Under högsäsongen är det planering med personalen vad som ska göras i odlingen, rutiner som att kolla till bevattning och klimatstyrningen i växthuset, flispanna och en hel del traktorkörning. Oftast blir dagen aldrig som man planerat då väder och vind oftast styr min tid.

Hur ser året på gården ut? Hur skiljer sig säsongerna?
Under vintern vilar vi parallellt med planerar kommande säsong. Under tidig vår börjar vi beskära träden och planterar tomatplantor i växthuset. Under våren planterar vi jordgubbar och blir färdiga med beskärningen april. Slutet på maj börjar vi plocka de första jordgubbarna och under sommaren mognar våra bär och frukter och full aktivitet i gårdsbutiken. Från mitten på augusti till slutet av oktober pågår äppelskörden och vi plockar varje säsong runt 1 200 000 kg äpple och päron.

Bästa med ditt jobb?
Variationen av arbetsuppgifter och tjusningen med varje årstid. l Att ha direktkontakt med våra kunder som kommer hit och handlar hos oss. Ha guidade turer med vårt ”Orelundståg” och visa och berätta om vår odling och verksamhet.

Visste du att….

Orelund är en av Skånes äldsta fruktodlingar och de första äppelträden planterades redan i slutet av 1800-talet och att ett träd finns fortfarande kvar på gården.

På ett hektar (100x100 m) planterar man mellan 3200-3500 träd.

Bondeporträtt Maria (1)

Monica (Mjölkbonde)

Namn: Monica Thörner 

Typ av gård: Mjölkgård i huvudsak 

  

Vad gör du som bonde? Beskriv kortfattat en vanlig dag.

 Min dag börjar med att ge alla kalvar frukost, 4 liter mjölk så de växer sig stora och starka. Sen går jag till korna, trots vi har mycket teknik till hjälp ex mjölkrobot och mat utfodringsystem så behöver en del nya kor hjälp med mjölkningen eftersom dom som vi blir lite oroliga när det är nya saker som händer. Kornas mat blandar vi till en näringsrik mix med gräs och majs med hjälp av en traktor så de klarar av att mjölka så mycket som möjligt och hålla sig friska och glada. Därefter ska liggplatserna skrapas och halmas. Efter vår frukost blir det varierat arbete, det kan vara att flytta djur, seminera, städa, serva mjölkrobot, ut på åkrarna, sen på em blir det dags att mata kalvarna igen. 

Vad gör du under de olika säsongerna?

Under vintern har vi den lugnaste perioden och då ägnar vi mycket tid att renovera, serva maskiner och planera för nästa växtodlingsäsong. 

När våren kommer ska vi köra ut gödsel som korna bajsat under vintern, vilket ger bra näring åt jorden. Sen harvar och sår vi ex havre, korn och vete. Vi lägger också arbete på att göra iordning betes hagarna till kor och kalvar. 

På sommaren skördar vi allt gräs som djuren ska äta under vintern, vi passar på att ta lite semester, sen skördar vi igen, ex på en åker skördar vi tre gånger för att få så mycket mat som möjligt till korna av bra näringsmässig kvalité. Under sensommaren börjar vi också att skörda havren, kornet och vetet vi sådde under våren, vi brukar vara färdiga med höstbruket i oktober. Efter det tar vi hit en klövverkare som fixar till fötterna på korna. 

Vad är det bästa med att vara bonde? 

Jag är uppvuxen på en mjölkgård men gick ekonomisk utbildning. Sen växte intresset över att bli egen företagare och kärleken till djuren har alltid funnits där. Av alla jobb jag haft trivs jag allra bäst med att vara lantbrukare, det är omväxlande, man får arbeta med kroppen, vara problemlösare och det finns alltid saker att utveckla och göra bättre. 
 
Vem passar att bli bonde? 

Har man ett gott djuröga, är en problemlösare, driven och kreativ och har intresse för naturen och dess biologi kommer man att bli en lysande lantbrukare. 

Visste du att... 
Våran bästa ko 619 Vera har till dags datum mjölkat 118 744 liter mjölk och snart kommer hon att få sin 8 kalv. 

Adam Bondeporträtt

Adam (Spannmålsbonde)

Namn: Adam Gruvaeus

Typ av gård: Spannmål

 

Vad gör du som bonde? Beskriv kortfattat en vanlig dag.
Då jag odlar spannmål, och inte håller några djur, så kan det vara väldigt olika dag till dag.

Vad gör du under de olika säsongerna?

Visst skiljer det sig mellan säsongerna.

På våren är det vårbruk med vårsådden. på sommaren är det gödsel och växtskyddskörning, förberedelser för hösten och lite semester.

På hösten är det skördearbete, och arbete med höstsådden.

På vintern är det eventuellt snöröjning och service samt underhåll på maskiner och redskap inför kommande år.

Vad är det bästa med att vara bonde? 

Friheten.

Vem passar att bli bonde? 

Den som är redo för hårt, men varierat, strävsamt arbete, och tycker om att vara ute.

Visste du att...

När det är lite lugnare på sommaren åker jag gärna till segelbåten! 

Foto Tobias Von Krusenstierna Stockholm

Tobias (Ridskoleverksamhet, köttbonde och foderproduktion)

Namn: Tobias von Krusenstierna

Ålder: 20 år

Bor: På vår familjegård i Farsta

Typ av gård: Ridskoleverksamhet och 35 köttdjur (Hereford) och foderproduktion

Vad gör du som bonde? Beskriv kortfattat en vanlig dag.
Jag kliver upp på morgonen, fodrar och skrapar hos korna och fyller på med foder till stallet. Sedan är det dags för min frukost kl 09.00 och en visit till kontoret. Och därefter bär det av till verkstaden, åkern eller skogen i de flesta fall. Min dag slutar allt från kl 14.00 till 23.00 beroende på hur mycket jag har och göra den dagen. Som bonde går jag inte hem när jag är trött utan går hem när jag är klar.

Vad gör du under de olika säsongerna?

våren består vårbruket hos oss till mesta delen av vältning och ogräsharvning inför sommaren, samt service inför skörden så att allt är i toppskick. På sommaren spenderar jag den mesta tiden i traktorn. Vi klipper, torkar, strängar och pressar gräs till rundbalar som blir foder till hästarna och korna. Vi hyr även ut tjänsten till andra gårdar. Hösten består till stor del av gödselspridning och fastighetsskötsel. Vi har nästan 1 000 ridskoleelever i veckan som rör sig i lokalerna, så det blir mycket slitage så det är viktigt att vi tar hand om fastigheterna på bästa sätt. På vintern ägnar jag mycket av min tid till skogen. Vi gör ved som vi säljer i närområdet. Gårdens maskiner får sig också en ordentlig översyn så att de är redo inför vårbruket och sen jobbar vi även med att röja och skotta snö.

Vad är det bästa med att vara bonde?

Friheten - att jag får vara ute hela dagarna och röra på mig, att jag får använda mig av kreativt tänkande och problemlösning varje dag och variationen. Det är sällan jag gör samma sak två dagar i rad. Jag gillar uttrycket ”Om du kan skaffa ett jobb som du verkligen tycker om så kommer du inte behöva jobba en enda dag i ditt liv.”, och det är precis så jag känner det. Jag har verkligen ett jobb som jag tycker om.

Vem passar att bli bonde?

Någon som gillar utmaningar. Det finns inget facit. Lantbruket kommer pröva dig så det krävs disciplin, kreativitet och tålamod. När man väl kommer till skörden, då får man för det mesta betalt för det slit och jobb som man lagt ner tidigare under året, vilket är otroligt belönande.

Övrigt/Fun fact/ Visste du om att…

När jag gick på gymnasiet så tävlade jag i skol-SM i traktorkörning.

Namnlös Design (9)

Joakim (Mjölkbonde)

Namn: Joakim Dannegren

Bor: Halland

Typ av gård: Mjölkgård

 

Hur ser en vanlig dag ut?
Dagen börjar med att jag kollar till djuren på morgonen, sedan är det dags för frukost. Efter frukost står traktorkörning på schemat och olika typer av projekt resten av dagen.

Vad gör du de olika säsongerna?
Vintern innebär mycket underhåll och reparationer. På våren kör vi gödsel, och vårbrukar. Sommaren innebär betessläpp och skörd, på hösten är det mer skörd, inställning och plöjning.

Vad är det bästa med att vara bonde?
Att arbetet är varierat, och man får följa årstiderna.

Varför blev du bonde?
Vi har en gård i familjen och jag har alltid hjälpt till på gården. Det blev naturligt för mig. 

Vem passar att bli bonde?
Man bör vara bra på lite av varje, men de bitarna man inte är lika bra på kan man ta hjälp med.

Övrigt/Fun fact
Jag använder fortfarande Forden (traktorn) sen 1976 och den går bra och har bara funnits på vår gård.