Jobba grönt
Att vara bonde innebär en varierad vardag med ett viktigt arbete som gör skillnad där du är med och skapar maten på våra tallrikar. Som bonde kan du arbeta med djur, växtodling och skogsbruk och du får tillgång till allt det härliga som livet på landet har att erbjuda. Som bonde får man inte bara ett jobb utan också en livsstil som kräver att du är en mångsysslare.
Som bonde kan du inrikta dig på ett storskaligt eller småskaligt lantbruk. Förutom stora maskiner som traktorer och såmaskiner har bönderna idag många maskiner till sin hjälp - exempelvis mjölkrobotar, drönare och datorstyrda fodermaskiner.
Olika typer av lantbruk som många bönder kombinerar:
- Djurhållning
- Skogsbruk
- Växtodling
Kan arbetet som bonde vara något för dig? Om du svarar ja på några av dessa frågor kan det vara något för dig!
- Jag vill ha ett varierat arbete som erbjuder mycket frihet
- Jag gillar att arbeta med kroppen och göra praktiska saker
- Jag tycker det är kul att lösa problem
- Jag gillar djur, natur och att vara utomhus
- Teknik och maskiner intresserar mig.
- Jag vill ha ett meningsfullt och viktigt arbete i framtiden som gör skillnad
Förutom att vara lantbrukare och äga en gård kan du arbeta med djur och natur på många andra sätt. Det gröna arbetslivet har många olika yrken att erbjuda och här kan du läsa om några av dem.
Vadå det gröna näringslivet?
Det gröna näringslivet kan man förklara med yrken som innebär arbete med jorden, skogen eller djuren.
Arbete inom det gröna näringslivet innebär en spännande och viktig vardag där man exempelvis bidrar till att vi får god mat på våra tallrikar, att samhället utvecklas hållbart med innovationer och tillväxt som tar hänsyn till miljö och natur.
Arbete inom det gröna näringslivet kan förutom att handla om arbete med jord, skog eller natur även handla om att arbeta med ekonomi, teknik eller miljö.
Det gröna näringslivet brukar också kännetecknas av att man får en livsstil på köpet då många jobb gör det möjligt att bo på landet och ta del av det härliga livet som erbjuds där.
Vissa yrken kräver endast avslutade gymnasiestudier på ett yrkesgymnasium medan andra kräver studier på högskola eller universitet.
Behovet av arbetskraft till lantbruk, skog och trädgård är stor. Och det är viktigt för oss alla att det finns människor som vill producera mat och hållbara råvaror både idag och i framtiden.
Här har vi samlat några exempel på yrken som finns inom det så kallade gröna näringslivet.
Lantbrukare/Bonde
Som lantbrukare är du med och skapar maten på våra tallrikar. Lantbrukare (eller bönder) är mångsysslare. De tar hand om djur och sköter sin växtodling. De har maskiner till hjälp tex. mjölkrobotar och datorstyrda fodermaskiner. Du kan inrikta dig på storskaligt eller småskaligt lantbruk. Frihet, att vara ute mycket och praktiskt arbete är ett kännetecken!
Avbytare
Tycker du det låter roligt att arbeta som bonde och vill bli lantbrukare men kanske inte vill göra en stor gård? Då kan du fundera på att arbeta som avbrytare. Som avbytare rycker du in och tar hand om djuren när lantbrukaren har en arbetstopp, är sjuk eller vill ha semester. Du behöver kunna ta stort ansvar, tycka om djur och människor. Ett bra morgonhumör är att föredra, då arbetsdagen ofta börjar tidigt på morgonen.
Djurskötare
Att vara djurskötare passar sig dom älskar djur och gillar att ge dem omsorg! Det finns ca 3,5 miljoner sällskapsdjur och hästar i landet, vilket kräver en kompetent och modern sjukvård. Som djursjukskötare arbetar du främst på djursjukhus eller djurkliniker. En del djurskötare arbetar även på lantbruksföretag, i djurparker eller i zoobutiker.
Biodlare
Som biodlare sköter du om bin och ser till att de producerar maximalt. Bin är värdefulla för lantbruket och för ekosystemen i hela samhället. De ger oss också honung, vax, pollen och mer därtill. Efterfrågan på honung är stor och intresset för den lokala produkten ökar allt mer. Visste du att yrket att vara biodlare är gammalt, flera tusen år?
Hippolog
Är hästar det bästa du vet? Drömmer du om att jobba med avel, som tränare eller på en ridskola? I Sverige finns ca 300 000 hästar och branschen är i behov av kvalificerad arbetskraft - så här finns möjligheter att utbilda sig och skaffa jobb i framtiden.
Husdjursvetare
Som husdjursvetare kan du jobba med rådgivning, utbildning och forskning - för att djuren ska ha bra levnadsvillkor och för en hållbar produktion! Arbetet inkluderar såväl skötsel och djurens beteende som foder och avel.
Skogsmaskinförare
Dagens skogsbruk bedrivs i hög grad med hjälp av maskiner. Som skogsmaskinförare ansvarar du för gallring, slutavverkning och transport av virke fram till vägen. Skogsskötsel och naturhänsyn ingår, exempelvis avgör du vilka träd som ska tas bort för att andra ska växa bättre. Tekniken är alltmer datoriserad.
Plantskoleföretagare
Som plantskoleföretagare med inriktning på skog jobbar du i hela kedjan från frö till odling och distribution, försäljning och marknadsföring.
Skogsplanerare
Som skogsplanerare har du ett fritt och självständigt arbete. Du samlar in data om skog och om natur- och kulturmiljöer för att utifrån underlaget besluta om åtgärder som exempelvis avverkning och skogsvård.
Frilandsgrönsaksodlare
Som frilandsgrönsaksodlare är du ofta nyfiken, teknisk och håller god koll på vad kunderna önskar. I din odling kan du kombinera både stora kulturer som sallat och morötter med små kulturer som rödbetor och frilandsgurka.
Bärodlare
Som bärodlare kan du odla i växthus, under väv eller i odlingtunnor för att förlänga skördeperioden och framgångsrikt odla jordgubbar, hallon och blåbär bland annat. Yrket passar dig som har ett sinne för att göra bra affärer, är intresserad av teknik och växtskydd.
Fruktodlare
Att vara fruktodlare är ett jobb med variation och spänning. Du får följa träden hela året från vintervila, till knoppning om våren och fruktskörd på hösten. Det är mycket handarbete med gallring, uppbindning, skörd och beskärning men också en del tid i maskiner.
Matförädlare
Matförädling förklaras som processen där maten förändras på olika sätt för att göra den säker, näringsrik och lättare att äta. Att arbeta som matförädlare innebär att du är länken mellan bonde och konsument och förädla råvaran på gården till goda produkter och maträtter.
Som matförädlare kan man exempelvis vara anställd hos de stora matförädlarna Arla, Scan och Lantmännen eller de mindre Enå Mejeri, Mälarchark och Saltå Kvarn.
Lantbruksekonom
Arbetet som lantbruksekonom innebär en kombination av kunskap och intresse för lantbruk och ekonomi. Som lantbruksekonom arbetar du nära kunderna och sköter deras siffror i företaget. Du följer upp hur det går för företaget och ger rådgivning hur de kan bli mer lönsamma.
Agrotekniker
Som agrotekniker är du med och utvecklar framtidens lantbruksföretag. Du har koll på både nya forskningsrön, teknik på gården och skötsel av djur och grödor. Som agrotekniker kan du både jobba som egen företagare eller vara anställd, exempelvis på ett större lantbruk.
Bioteknolog
Nyfiken på molekyler, gener och organismer? Hur kroppens minsta beståndsdelar hänger samman och har inverkan på våra livsmedel och vår miljö? På jorden har vi idag sju miljarder människor, så bioteknologer är efterfrågade! Exempel på arbetsplatser är inom läkemedels- eller växtförädlingsindustrin.
Miljöingenjör
Brinner du för miljö och vill vara med och skapa framtidens samhälle? Som miljöingenjör har du helhetssyn och förstår sambandet mellan teknik, samhälle och miljö. Miljöingenjörer kan arbeta som experter på Miljödepartementet, på ett reningsverk eller Vattenfall? Stort engagemang och mycket kunskap om miljö finns hos många organisationer i landet och internationellt - därför är arbetskraften och kunskapen efterfrågad.
Gårdsbutiksföretagare
Att driva en gårdsbutik innebär att sälja egna eller andra gårdars produkter och du behöver vara duktig på att skapa mysiga butiksmiljöer och marknadsföra - bland annat. Du kan även förädla varorna och kanske göra sylt, ost eller baka?
Låter det intressant att sälja egentillverkade drycker, sylter, marmelader? Vissa gårdsbutiker tillverkar choklad med bär från egen odling eller KRAV-märkta produkter som mjölk, fil, yoghurt och dessertostar. Att producera ekologisk honung och erbjuda biodlingskurser är också vanligt förekommande. Större gårdsbutiker driver samtidigt även restaurang, café, pub och bed and breakfast.
Fler yrken
För att läsa mer om yrken där du arbetar med djur, skog och odling kan du besöka jobbagront.se - där hittar du även mer info om vilken utbildning och erfarenhet som krävs.