Tillbaka till Frukter och bär

Blåbär

Svenska skogar är fulla av blåbär men de finns också att plocka på olika odlingar. I Sverige odlar vi än så länge blåbär i ganska liten omfattning och de flesta odlingar är inriktade på självplock. Självplock är en populär utflyktsaktivitet för många. 

Blåbär är ett supernyttigt bär och studier har sett positiva effekter på blodkärl och hjärnans kognitiva förmåga vid konsumtion av antocyaniner, som finns gott om i blåbär. Att inkludera blåbär i din kost kan bidra till att främja hälsa och välbefinnande på många sätt tack vare deras näringsrikedom. 

Blåbär
Anton Pettersson Och Elin Berg Skedevi Blåbär (002

Odla blåbär

Odlade blåbär, de kallas också trädgårdsblåbär, är större än de vilda och växer på högre och betydligt mer lättplockade buskar.

Tack vare ljusa sommarnätter och vårt klimat, med ett långsammare mognadsförlopp än på kontinenten, blir de svenskodlade blåbären särskilt goda och smakrika.

I Skåne brukar våra vanligaste odlade blåbär börja mogna i mitten av juli medan andra sorter kommer igång någon vecka in i augusti. Lite längre upp i landet ligger mognadstiden för sorterna cirka en vecka senare än i Skåne.

På bilden ser ni Anton och Elin från Skedevi Blåbär (Foto: Carl Selling).

Blåb

Olika blåbärssorter

Reka är den mest populära odlade sorten av blåbär i Sverige. Den ger en bra skörd och har en fin smak. De blåbärssorter vi odlar professionellt i Sverige är oftast Vaccinium corymbosum som är ett amerikanskt blåbär. 

Bluecrop kallas den sort blåbär som odlas mest i hela världen. 

Våra vilda skogsblåbär hör till arten Vaccinium myrtillus

Blåbärr

Vad blir det för mat?

Blåbär smakar gott som de är. De är också, likt hallon, goda att ha på filen, i smoothies och som dekoration på tårtor och andra bakverk. Blåbärspaj är en populär klassiker som älskas av många. Blåbär passar utmärkt att göra sylt av.

 

Blåbären

Visste du att...

- Blåbär håller bäst om du inte sköljer dom. Du kan ha dem i kylskåpet i en hel månad utan att de tappar mycket i kvalité. 

- Under andra världskriget användes blåbärssoppa av brittiska piloter för att förbättra deras nattsyn sägs det.

- Antocyaniner, vilka är antioxidanter kan enligt studier förbättra synen i mörker genom att öka produktionen av rhodopsin, ett ljuskänsligt pigment i ögonen

- Blåbär kallas ibland "ögonens mat"

- Den intensiva blå färgen hos blåbär beror på närvaron av just antocyaniner.