Tillbaka till Frukter och bär

Päron

Svenska päron smakar inte bara ljuvligt – de har en fantastisk doft också! I Sverige odlas päron främst i skåne där klimatet är mest gynnsamt med varmare höstar. Totalt skördas ungefär 2300 ton päron per år vilket utgör ca 7% av den totala fruktskörden i Sverige. Den svenska säsongen för päron är relativt kort under hösten, från september till november beroende på sort. Skörden är också relativt liten vilket gör våra svenska päron till en raritet. 
 
Päronet är nära släkt med äppet och finns i många olika sorter, de vanligaste i svensk odling heter Alexander Lukas, Carola, Clara Fries, Conference och Herzogin Elsa. För närvarande finns det dock tusentals olika sorter av päron världen över. Päronet ingår i familjen rosväxter, hit hör även andra vanliga frukter och bär, exempelvis jordgubbe, hallon, plommon, persika och körsbär. Även andra växter på buskar och träd, som rosor, rönn och fjällsippa.  

Päron 2
Päron 1

Odla päron

Att odla och beskära päronträd kräver några grundläggande steg för att säkerställa en hälsosam tillväxt och en god skörd. Här är några generella riktlinjer för att odla och beskära päronträd: 

  1. Placering och mark:
  • Päronträd trivs bäst i väldränerad, näringsrik jord.  
  • Välj en solig plats - det är bra för att trädet ska växa och ge mycket frukt.  
  1. Plantering:
  • Päronträdet planteras på våren eller hösten för bäst resultat. 
  • Vid planteringen grävs ett hål som är större än rotsystemet. Trädet placeras i mitten av hålet sedan täcks det åter med jord och vattnas ordentligt. 
  1. Bevattning:
  • Det är viktigt att hålla jorden fuktig, särskilt under torra perioder. 
  1. Beskärning:
  • Päronträd kan beskäras (klippas) av olika anledningar - för att göra det enklare att sköta om dom eller för att de ska växa bättre. Beskärning bör helst utföras under vintern när trädet är i dvala (vilar).
  • Det är viktigt att ta bort döda, sjuka eller skadade grenar för att trädet ska växa på bästa sätt.
  1. Gödsling:
  • På våren kan trädet gödlas. Det innebär att man tillför näring till trädet. Man får inte gödsla för mycket - det kan leda till övergödsling vilket gör att det blir färre frukter på trädet. 
  1. Skydd mot skadedjur och sjukdomar:
  • Odlare av päronträd inspekterar regelbundet trädet för att hitta skadedjur och sjukdomar. 
  1. Skörd:
  • Päron plockas när de är mogna men fortfarande fasta. Päron mognar inte på trädet utan efter att de har plockats. 
     
Päron 3

Schyssta päron

I Sverige försöker vi ha så naturlig odling som möjligt. Ofta låter man andra insekter, så kallade "naturliga fiender", bekämpa skadedjur. Ibland måste man spruta med växtskyddsmedel även här för att skydda mot skadedjur och sjukdomar, men det får bara ske om det verkligen behövs och då ska det finnas papper på det. 
 
Om möjligt, försök köpa päron som är lokalproducerade och i säsong. Lokala produkter har ofta bättre smak eftersom de inte har transporterats långa sträckor.

Päron 4

Vad blir det för mat?

Päron är en fiberrik frukt och mogna päron är mjuka och saftiga och är gott till efterrätter och i mat. Några efterrättsfavoriter är päronmarmelad, päronpaj och päronkaka. Många använder även frukten i sallad, till saft och som för att göra kräm. 
 
Päron som ska stekas, grillas eller kokas in i kryddig lag ska ha lite tuggmotstånd kvar, de ska alltså inte vara helt mogna. Ett mjukt och saftigt päron kan lätt förvandlas till mos när det hamnar i en kastrull på spisen.  
 
Päron kan behöva lagras på rätt sätt för att behålla sin kvalitet. Förvara dem i rumstemperatur tills de mognar, och därefter kan du förvara dem i kylskåp för att sakta ner mognadsprocessen.

Päron 1

Visste du att...

- I den antika grekiska berättelsen om Homeros Odyssey nämns päronet som en gudarnas gåva. 

- Kineserna började odla päron för mer än 3200 år sedan. 

- Päron verkar i allmänhet sötare än äpplen, även om deras sockerhalt är lägre. 

- Löven på en gren av ett päronträd växer i en strikt ordning, på ett visst avstånd från varandra och bibehåller en lutning i förhållande till varandra på 135 grader. Så päron får maximalt med ljus och fukt.