Tillbaka till Frukter och bär

Vinbär

Vinbär odlas i hela Sverige och är ett vackert litet bär som växer i klasar på buskar.

Att odla vinbär är lätt, och därför är det många som gör det hemma i sin egen trädgård. Men det finns också odlare som säljer sina vinbär till både matindustri, butiker och självplock, det kallar vi kommersiell odling. Hälften av all kommersiell odling av svarta vinbär sker i Norrbotten.

Vinbär finns i många olika färger. Svarta, röda och vita är vanligast, men det finns även sorter med gröna, rosa och bruna bär. De svarta vinbären har en lite annorlunda smak jämfört med de andra vinbären. Dessutom är svarta vinbär det bär som innehåller mest vitamin C.

Vinbär  kan ätas som de är eller användas till saft, sylt och gelé.

Det finns även vilda svarta vinbär, så kallade tistron, på många platser i Sverige.

Vinarroda
Svarta Vinbar

Odla vinbär

Vinbär växer på buskar. Nya bukar ska helst planteras på hösten eller tidigt på våren, men plantor i kruka kan du plantera även under sommaren.

Svarta, vita och röda vinbär blommar i april–maj med gulgröna blommor i klasar. Bären börjar mogna i juli. I kommersiella svarta vinbärsodlingar skördas bären med maskin när alla bären i klasen är mogna. I trädgårdar plockas bären för hand.

Vinbärsbuskarna beskärs på hösten. Grenar som växer ner mot marken klipps bort, liksom svaga och gamla grenar. Det ger bättre skörd med större och sötare bär.

Vinbarfinger

Vad blir det för mat?

Svarta vinbär används till gelé, saft och sylt. Bladen används till inläggingar och te. Bären kan också ätas som de är.

De röda vinbären är syrliga och kan användas för att göra sylt, paj, marmelad, gelé, saft. De är också fina som dekoration.

Vita vinbär är goda till sylt, saft och gelé. Ett bra sätt att kunna njuta av sommarbären hela året är att frysa in dem. Bären ska frysas in när de är nyplockade och fräscha.

Svarta Vinbar (2)

Visste du att...

  • De svarta vinbären innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 
  • Gelé som är gjord på vita vinbär blir brun på grund av kärnorna i bären.
  • Svarta vinbär blommar tidigt, ofta innan honungsbina flyger, så humlor är viktiga pollinerare.
  • Bärbuskar bör beskäras regelbundet för att ge största möjliga skörd.