Tillbaka till Grönsaker

Gurka

Gurka kommer från familjen gurkväxter, Cucurbitaceae. Gurkan kommer ursprungligen från Indien och har odlats i minst 3 000 år, bland annat i Egypten och Kina. Här i Sverige har vi mumsat gurka sedan 1600-talet.

Gurkor
Gurka

Odla gurkor

Gurkan vill ha mycket näring och trivs bäst i ett soligt, varmt läge. Det är viktigt att vattna regelbundet för jorden får aldrig torka ut. Gurkplantan vill också ha gödsel för att växa bra.

Gurkorna växer på en planta, om det är på friland ålar sig plantan fram på marken, och i växthus binder man upp plantan. Gurkorna mognar olika snabbt och det är viktigt att skörda dem i precis rätt tid. De ska inte bli för stora och vattniga. En slanggurka kan bli fyra till fem centimeter tjock och 25-30 centimeter lång. Frilandsgurkor kan vara riktigt små som till exempel dem man använder till pickles (två till tre centimeter långa).

Gurka Inlagd

Vad blir det för mat?

Gurkan kan användas rå i sallader och man kan också lägga in den i olika ättikslagar så det blir smörgåsgurka, pressgurka eller till exempel bostongurka. En annan gurkfavorit är den grekiska såsen tzatziki, som görs på yoghurt, vitlök och gurka.