Gurka
Gurkan är en av våra absoluta favoritgrönsaker! Från mars till oktober kan Sveriges bönder se till att det finns färsk gurka för oss att äta. Detta tack vare att vi kan odla gurka i växthus, där produceras det varje år omkring 32 000 ton gurka. Det finns faktiskt några odlare som har börjat odla gurka i växthus året runt. Men i Sverige odlas det också hela 11 000 ton gurka på friland.
Gurka kommer från familjen gurkväxter, Cucurbitaceae. Gurkan kommer ursprungligen från Indien och har odlats i minst 3 000 år, bland annat i Egypten och Kina. Här i Sverige har vi mumsat gurka sedan 1600-talet.
Gurkor kan delas in i drivgurkor (slanggurkor) och frilandsgurkor (druvgurkor) och det finns ett stort antal olika sorter. Det finns exempelvis några som heter Marketmore, Tanja och Burpless tasty green. Det finns sorter som är gröna, gula och vita. Visste du att det är 95 procent vatten i gurka?
Varför plastas gurkorna in? Jo, det är för att utan plast så håller de sig bara fräscha i någon dag eller två på grund av att de tappar så mycket vätska. Men om man plastar in dem så kan de hålla i en till två veckor. Skulle de inte plastas in så skulle därför många gurkor riskera att slängas på grund av att de blir dåliga så fort, och det svinnet är värre än plasten.
Odla gurkor
Gurkan vill ha mycket näring och trivs bäst i ett soligt, varmt läge. Det är viktigt att vattna regelbundet för jorden får aldrig torka ut. Gurkplantan vill också ha gödsel för att växa bra.
Gurkorna växer på en planta, om det är på friland ålar sig plantan fram på marken, och i växthus binder man upp plantan. Gurkorna mognar olika snabbt och det är viktigt att skörda dem i precis rätt tid. De ska inte bli för stora och vattniga. En slanggurka kan bli fyra till fem centimeter tjock och 25-30 centimeter lång. Frilandsgurkor kan vara riktigt små som till exempel dem man använder till pickles (två till tre centimeter långa).
Vad blir det för mat?
Gurkan kan användas rå i sallader och man kan också lägga in den i olika ättikslagar så det blir smörgåsgurka, pressgurka eller till exempel bostongurka. En annan gurkfavorit är den grekiska såsen tzatziki, som görs på yoghurt, vitlök och gurka.