Tillbaka till Grönsaker

Lök

Lök är en fantastisk liten grönsak som sätter smak på vår mat. Löken är en av de växter som vi har ätit längst, redan i Bibeln står det skrivet om löken. Här i Sverige har vi ätit lök sedan forntiden och idag äter vi ungefär sju kilo per person och år.

Det odlas ungefär 55 000 ton lök per år i Sverige, och de största odlingarna finns i Skåne och på Öland.

Det finns flera olika sorters lök som smakar och ser olika ut. Den vanligaste löken är matlök eller kepalök som den också kallas. Hit räknas både gul och röd lök. Kepalöken härstammar från Västasien där den fortfarande växer vild. Löken växer synligt intill jordytan, och kan vara klotrund, plattrund eller oval.

Den långsmala purjolöken härstammar från medelhavsländerna där den odlats sedan antiken. Purjolöken kan växa länge på hösten och tål en hel del kyla. Så den går att skörda sent på året.

Vitlöken är en lök som vi numera använder flitigt som krydda. Den har väldigt speciell lukt och smak. Till utseendet är det en oregelbundet formad lök som innehåller ett antal böjda klyftor förenade under ett vitt skal. 

Purjolok
Lok

Odla lök

Lök odlas på friland i långa rader. En del lök säljs som färsklök och den har då grön blast. Men om man ska förvara löken över vintern ska blasten ha börjat vissna innan man skördar den. Då lossar man först löken från jorden och sedan får den ligga kvar ute och torka. Sedan tas löken in i lagret där den torkas med hjälp av värme för att man ska få ett torrt och hårt skal som gör att löken håller sig under den fortsatta lagringen.

Lokar

Vad blir det för mat?

Lök används som smaksättare i en mängd olika maträtter som köttfärssås, grytor, röror och sallader, och inte minst i våra köttbullar – hur skulle de smaka utan lök!

Lök är också gott att grilla, ugnsbaka eller varför inte pickla.