Tillbaka till Grönsaker

Pumpa

Den härliga pumpan blir allt mer populär här i Sverige. Under de senaste 20 åren har andelen mark som vi odlar pumpa på blivit 15 gånger större. Förmodligen beror det på att fler och fler firar den amerikanska högtiden Halloween, som äger rum den 31 oktober. Då köper vi stora orangea pumpor och gröper ur dem för att göra roliga och läskiga ljuslyktor.

Men det finns pumpor i alla storleker både till dekoration och till matlagning. Även squash, som också kallas zucchini, courgette och sommarpumpa, är en slags pumpa. Squashen skördas när de är så små att de nästan inte har kärnor ännu.

Pumpan är släkt med melon och gurka och kommer ursprungligen från Sydamerika. Redan för över 10 000 år sedan använde människor pumpan. Den blev mat, skålar och till och med musikinstrument (kalebass).

Pumpor
Pumpor Olika Farger

Odla pumpa

Pumpa odlas på friland. Fröet böjar gro så fort marken blir varm och sen är det bondens jobb att se till att pumpaplantan får vatten, näring och slipper konkurrens av ogräs.

Pumporna gillar värme, därför är det bra att täcka med väv eller driva upp plantorna i växthus. De älskar också näring, gammal kompost är perfekt växtnäring till pumpan.

Pumpor och squash skördas från och med juli tills frosten kommer på hösten.

Pumpor

Vad blir det för mat?

I Sverige äter vi inte särskilt mycket pumpa. Men det finns massor av smaskiga saker man kan göra med köttet från pumpan. Ugnsstekt pumpa, pumpasoppa, inlagd pumpa, olika kakor och bröd med pumpa är supergott. Man kan även ta tillvara pumpakärnorna, rosta dem och salta så har du ett gott snacks. Pumpakärnor på yoghurt och i bröd är också smarrigt.

Squash är vanligare än pumpa i den svenska matlagningen. Den kan ätas rå med både skal och kärnor eller tillagas på olika sätt tex grillad, ugnsrostad eller inlagd. Ett gott tips är att göra falsk ostkaka av squash. 

Josefin Med Gron Pumpa

Visste du att...

  • Världens största pumpa är odlad i Belgien 2016. Den vägde över 1 190 kg och är nu med i Guiness rekordbok.
  • Pumpalyktan som man gör till Halloween kallas på engelska Jack O’Lantern.
  • Uchiki Kuri, Butternut, Jack-be-Little, Turbanpumpa, Connecticut Field, Tom Fox och Atlantic Giant är namn på olika pumpasorter.
  • Alla pumpor som är orange till färgen går att äta. Däremot är inte alla prydnadspumpor ätbara.