Tillbaka till Grönsaker

Sallat

Sallat eller sallad. Vad heter det egentligen? En del kanske tror att det är samma sak, men så är det faktiskt inte! Sallad är matträten som man blandar ihop och sallat är det svenska namnet på det släkte med korgblommiga växter, Lactuca, tillhörande familjen Asteraceae, där de vanligaste sorterna av sallat, isbergssallat och huvudsallat, ingår. 

Sallat kommer från vilda sorters blad som finns i Sydeuropa, Mindre Asien och Nordafrika, och har odlats i ett par tusen år. Det finns en rad olika sallatssorter som till exempel huvudsallat, isbergssallat, grönsallat, ekbladssallat, romansallat och plocksallat. I Sverige odlar vi cirka 8 miljoner krukor med sallat i växthus, cirka 22 000 ton isbergssallat på friland och 8 500 ton annan sallat. På Säsongens Bästa hittar ni mer sallatsfakta.

Sallat
Odla Sallat

Odla sallat

Sallat odlas från frön och växer under goda förutsättningar riktigt snabbt. Om man sår på friland gillar sallaten när det är ett ganska soligt och vindskyddat läge. Vissa sorter, som till exempel isbergssallat, kräver att man gallrar så huvudena får plats att växa.

Sallat 2

Vad blir det för mat?

Sallat som blandas till en sallad antingen med andra grönsaker och en dressing är väldigt gott att äta! Och nyttigt är det också! Det är också vanligt att använda sallatsblad som dekoration.

Sallat försvaras bäst i en plastpåse i kylen.