Raps, rybs och lin
De gula fälten som om sommaren lyser upp åkrarna är odlingar av raps och rybs. Raps och rybs är oljeväxter som används till matolja, margarin och oljekakor (en sorts djurfoder). Man kan också framställa olja att smörja och driva motorer med. Efter ytterligare förädling kan oljorna användas som bränsle i bilar, bussar och traktorer. Denna typ av bränsle kallas biobränsle. Det är ett miljövänligare alternativ än bensin och diesel eftersom det minskar de skadliga koldioxidutsläppen som påverkar klimatet negativt (växthuseffekten). Totalskörden av raps och rybs är mellan 0,3-0,4 miljoner ton per år i Sverige.
Om du åker förbi ett fält som ser ut som ett blått hav är det med all säkerhet ett fält med blommande lin du ser. Lin används främst till att framställa linolja.
Odla oljeväxter
Innan bonden sår brukar marken plöjas och harvas. Det gör bonden med traktor, plog och harv. Genom att vända jorden med en plog och därefter harva dör ogräset och jorden blir jämn och passar bra för sådd. Sådd är när fröna placeras i jorden. När fröna är i jorden väntar de på det perfekta tillfället att gro. Det händer när temperaturen och fuktigheten är precis rätt. Fröet tar upp vatten och sväller till dess att fröskalet spricker. När skalet har spruckit söker sig roten ner i jorden efter vatten och grodden uppåt mot solens ljus. När grodden når ytan sticker de första små bladen upp och fältet grönskar.
Grödan fortsätter sedan att växa tills dess att den blommar och när den är mogen är det dags att skörda. Då består rapsen av långsmala skidor som innehåller svarta rapsfrön, som på bilden.
Det gäller att det är torrt när bonden ska skörda, annars kan skörden bli förstörd. Därför vill bonden inte ha regn i skördetider. Oljeväxter skördas med hjälp av en skördetröska. Tröskan skär ner växterna och samlar upp fröna i en behållare.
Rybs
Rybsen är släkt med rapsen och den används på samma sätt. Liksom raps finns två varianter: höstrybs och vårrybs, som sås på hösten respektive våren. Rybs är något härdigare än raps. I Sverige är den inte så vanlig, men i Finland däremot är det den viktigaste oljeväxtgrödan.
Lin
Linet är en alldeles speciell växt, för av den blir det både tyg och en olja som bland annat används till färg. Den är också speciell för att den under sin blomning förvandlar åkern till ett blått svajande hav. Men det är inte förrän blommorna vissnat och torkat som det är dags att ta hand om växten. Då pressas fröna till linolja. Det finns också lin som bearbetas så det blir lingarn, som i sin tur blir till linnetyg. Men det är inte samma sorts lin som blir olja och tyg.
Lin är en av våra äldsta kulturväxter, och det finns cirka 300 olika sorter runtom i världen. Här i Sverige odlar vi främst sorter för olja.
Raps
Det finns två sorters raps: höstraps och vårraps. Höstraps är den vanligaste oljeväxten, den odlas mest i södra Sverige. Den sås på hösten och växer fram tills vintern kommer och övervintrar tills värmen börjar stiga på våren igen. Då skjuter den fart, både uppåt och nedåt. Rötterna kan vara upp till tre meter långa och själva blomsterstänglarna blir över en meter. När rapsen blommar i maj är den solgul och luktar sött och fett. Vårrapsgår att odla längre norrut jämfört med höstraps. Den sås på vårkanten och blommar i juni. Vårrapsen är lite känsligare för angrepp av insekter än höstrapsen och lämpar sig därför inte lika bra för ekologisk odling som höstrapsen.
Från blomma till rapsolja
Rapsen skördas i mitten av sommaren när blommorna trillat av och lämnat kvar de gröna ”fröskidorna”. När rapsen har skurits av ligger den kvar i strängar på åkern för att torka ytterligare innan man tröskar och skiljer fröna från resten av växten. När de små svarta fröerna torkat helt pressas de och det bildas olja som sedan kan användas som matolja och bränsle. Massan som blir över när man pressat klart används till djurfoder.
Det finns två sätt att göra rapsolja. När man gör kallpressad olja värms oljan till max 45 grader för då behålls de flesta näringsämnena.
Därför anses kallpressad rapsolja vara en riktig delikatess med många bra hälsoeffekter. Kallpressad olja har mer smak och passar bra som smakhöjare på exempelvis sallader.
Varmpressad olja värms till 80 grader för då kan man få ut betydligt mer olja från varje frö. Oljan blir ljusare och med mindre smak. Den här oljan funkar braatt steka mat i och att använda när man bakar.