Morot
Moroten är en populär rotfrukt som vi har tillgång till hela året och som kan odlas i hela landet. Flest odlingar finns i Skåne, Gotland, Halland, Västergötland och Östergötland.
Morötter är en bra A-vitaminkälla. De får sin fina orange färg från ämnet beta-karoten (karotin) som omvandlas till A-vitamin i vår kropp. Mogna, rödare morötter som stått längre i jorden innehåller mer beta-karoten än de mindre morötterna som är lite ljusare i färgen.
Du hittar svenska morötter i affärerna året om. Under sommarmånaderna kan du köpa dem nyskördade i knippen med blasten kvar – bara att skölja (och kanske skala) och knapra i sig!
Odla morötter
Morötter vill ha lätt jord, gärna sandig och mullrik. I hård, lerig jord orkar rötterna inte tränga ner och morötterna blir små och missformade. Morotsfrön går att så direkt när tjälen har släppt och jorden blivit torr nog för att bearbeta. Morotsfröna ska sås cirka en centimeter djupt och avståndet mellan fröna i raden bör vara fyra till fem centimeter. Avståndet mellan raderna bör vara ungefär 30 centimeter, så att man kommer åt att rensa ogräs och skörda.
När man odlar morötter så är det viktigt att rensa ogräs och vattna så morötterna får ordentligt med ljus och vatten. Ibland kan man få problem med morotsflugor eftersom deras larver äter på moroten, då kan man täcka över odlingen med en fiberduk. Ni hittar mer morotsfakta och recept med morötter på Säsongens Bästa.
Morotsåret
Morötter sås tidigt på våren, i april, eftersom morotsfrö kan ta lång tid på sig att gro (12-16 dygn). Morötter skördas efter hand under sommaren, de tidiga morötterna skördas i mitten av juli. Upptagning av morötter pågår till slutet av september, då lagringen av vintermorötterna som såtts i maj och juni börjar. I början av november avslutas upptagningssäsongen då morötterna är lagrade i en klimatkylanläggning med rätt luftfuktighet och nästan nollgradig temperatur. Morötterna kan också lagras utomhus i stuka, vilket innebär att de är övertäckta av t.ex halm. Hela vintern och våren kan odlarna plocka fram morötter och levera till affärer. Under vinter och vår planerar de inför nästa säsong som startar i början av april.
Vad blir det för mat?
Moroten är en allsidig rotfrukt som är god både rå och tillagad. Exempel på maträtter och bakverk med morot är:
- Morotssoppa
- Ugnspannkaka med morot
- Inlagda morötter
- Morotskaka
- Morotsbröd
- Morotsmarmelad
- Morotsjuice
Visste du att...
- Moroten börjades odla i Nordeuropa på medeltiden.
- Från början fanns det bara lila morötter.
- Det finns morötter som skördas tidigt och de som skördas sent. Det finns lila, gula, vita och orange morötter.
- Morotens orange färg kommer av ämnet karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter morot.
- Det är faktiskt sant att morötter kan hjälpa till att förbättra din syn, särskilt nattsynen. Det beror på betakaroten och vitamin A som moroten är rik på.
- Minimorötter och babymorötter är skalade morötter som har skurits i formar för att se likadana ut.
- När morötterna är tjocka som blyertspennor bör man kupa dem lätt (täcka med jord). Det förhindrar att morötterna får gröna nackar, vilket inte är giftigt, men inte smakar eller ser särskilt bra ut.