Tillbaka till Rotfrukter

Rödbeta

Rödbetan har odlats i tusentals år och började odlas i Sverige på 1700-talet. Rödbetan är en tålig och klimatsmart grönsak och är som de övriga betorna släkt med mangold. De runda betorna är vanligast med det finns också avlånga och plattrunda. Smaken hos rödbetan är både söt och fyllig.  
 
Rödbetan är en allsidig och näringsrik grönsak som inte bara ger färg och smak till maträtter utan också erbjuder många hälsofördelar. Betan innehåller kalium, ett mineral som minskar risken för högt blodtryck och benskörhet. Den innehåller olika sorters kostfibrer som är viktiga för en normal tarmfunktion och förutom det så innehåller de antioxidanter, betalainer som är betydelsefulla för immunförsvaret.  

En annan positiv effekt rödbetan har är att de ger en ökad syretillförsel som gör musklerna mer uthålliga.  

Namnlös Design
Rödbeta Odla (1)

Odla rödbetor

Svenskodlade rotsaker odlad på friland och är mycket klimatsmart mat. Just rödbetan är en tålig grönsak som inte kräver mycket värme vilket gör att den kan odlas i hela vårt avlånga land.  
 
Svenska vinterrödbetor finns under hela året och börjar säljas så snart knipperödbetor med blast som finns från juni till augusti tar slut. Även gul- och polkabetor finns stor del av året.

Mer om att odla rödbetor:

Säsong och temperatur: Rödbetor trivs i svalare väderförhållanden och kan odlas både på våren och hösten. De kan tåla frost och kan också växa bra under milda somrar.

Frösådd eller plantor: Rödbetor kan antingen sås direkt på plats i trädgården eller startas inomhus som plantor och sedan flyttas ut när de är starka nog. Direktsådd är vanligare eftersom rödbetor har förliga rötter som kan störas vid omplantering.  

Sådjup och radavstånd: Rödbetsfröna sås 1-2 cm djupt och 5-10 cm isär. Rader bör vara ca 30 cm isär. 

Vatten och fuktighet: Jorden ska vara fuktig under groning och tidig tillväxt. Rödbetor behöver jämn fuktighet för att undvika sprucken rot och för att främja goda tillväxtförhållanden.  

Skördetid: Rödbetor är redo att skördas när de är ungefär storleken av en golfboll. Man kan låta dem växa lite större om man föredrar det. En trädgårdsspade eller gaffel kan användas för att försiktigt lyfta upp rötterna.  

Förvaring: Klipp av bladen innan du förvarar rödbetorna. Rötterna kan förvaras i kylskåp i en plastpåse i flera veckor. Du kan också övervintra dem genom att förvara dem i en sval, mörk och fuktig källare.

 

Rödbeta Mat

Vad blir det för mat?

De klassiska inlagda rödbetorna är populära att äta till kalops och många har också rödbetor till pyttipanna. På julbordet finns ofta rödbetsallad och på sommaren äts rödbetor gärna färska med salt och smör - antingen som en förrätt eller som ett tillbehöt till köttet.  
 
Vinterrödbetorna kan med fördel rårivas, blandas med ägg och stekas som rårakor, eller kokas, finrivas och användas som bas i vegetariska biffar, eller klyftas och ugnsstekas.   

Rödbeta Visste Du

Visste du att...

  • Att äta rödbetor kan ibland resultera i rödfärgad urin eller avföring hos vissa människor. Detta kallas beeturia och är helt ofarligt. 
  • Många idrottare dricker rödbetsjuice för att öka syreupptagningsförmågan och förbättra uthålligheten under träning - de kan då prestera både bättre och längre. 
  • Betanin, det röda pigmentet i rödbetor, har visat sig ha konserverande egenskaper, vilket kan bidra till att öka hållbarheten hos vissa livsmedel – som ett naturligt konserveringsmedel. 
  • Betanin används ibland som ett natuligt livsmedelsfärgämne.