Träffa bonden

Intresset för det svenska lantbruket är rekordstort trots att många barn och ungdomar saknar en naturlig kontakt med de gröna näringarna. LRF Skolkontakt är din direktlänk mellan de gröna näringarna och matbordet.

Vill du ge dina elever en aha-upplevelse bland djur, natur och växter och ge dem chansen att smaka, känna och klappa på det moderna svenska lantbruket?

Boka in ett bondgårdsbesök i din kommun! Att komma ut till en bondgård är oerhört populärt bland de yngre eleverna och ger oanad inspiration till arbetet inne i klassrummet. Via LRF Skolkontakt i din region får du hjälp att hitta ut till en gård med din skolklass. Om det är svårt att lösa praktiskt kan bonden komma till din skola och berätta om vardagslivet på en riktig bondgård. Du hittar mer information om LRF Skolkontakt i din närhet i flikarna nedan.

Skolklassen kan också ha videosamtal med en bonde via Farmer Time. Även Arla och Svenska ägg har koncept för att skolklasser ska få besöka gårdar. Detta hittar du mer information om nedan. 

För att underlätta besöken har vi också tagit fram:

DSC 0959
Farmertime

Videosamtal med en bonde

Ett annat sätt att träffa en bonde är via Farmer Time. Farmer Time är ett koncept som går ut på att en skolklass och en lantbrukare har korta, regelbundna samtal varandra med hjälp av ett videosamtalsverktyg (10-20 minuter, 1-2 gånger i månaden under ett års tid). Lantbrukaren kan då ta med skolklassen till olika aktiviteter på gården, på fältet, i traktorn eller kanske på kontoret för att berätta och förklara vad som händer just där och då under olika delar av året. Varför inte kombinera samtalen med någon av våra lektioner som har koppling till verksamheten på den aktuella gården?

Farmer Time är ett internationellt koncept som i Sverige drivs av Hushållningssällskapet.

Fjallko Vuollerim Jennygotthold4

Norrbotten

Besöksgårdar

Vill din skolklass lära sig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se djur, maskiner, odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i tetrapaken i butiken? Kontakta Mona på LRF Nord eller se kontaktuppgifter till en del gårdar här.

Kontaktuppgifter

Mona Thorsson, LRF Nord
010-184 44 49
mona.thorsson@lrf.se

Här nedan finner du även länkar till:
LRF Norrbotten
Grans Naturbruksgymnasium
Kalix Naturbruksgymnasium

Vasterbotten Idaoderstalmed Ko Evacarlsson

Västerbotten

Vill du lära dig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i tetrapaken i butiken?

Det har du möjlighet att göra via LRF Västerbottens besöksgårdar. Hit välkomnas alla typer av grupper: skolklasser, pensionärer, invandrare och andra intresserade.

LRF Västerbotten arbetar för att stärka kommunikationen mellan konsumenter och producenter, för att skapa ökad förståelse för de gröna näringarna. 

Klicka här för att komma till gårdarna.

Kontaktuppgifter

Ansvarig för Bonden i skolans verksamhet i LRF Västerbotten är:

Mona Thorsson
010-184 44 49
mona.thorsson@lrf.se

Vallskord (2)

Jämtland

Vill du lära dig mer om Jord och skogsbruk? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i tetrapaken i butiken? Har inte skolan möjlighet att åka ut på ett gårdsbesök? Då kan vi istället erbjuda ”Bonde i skolan” – då bonden kommer till skolan och berättar om sin vardag! 

LRF Jämtland har tjugotalet besöksgårdar.  Hit välkomnas alla typer av grupper: skolklasser, företagsgrupper, pensionärer, invandrare och andra intresserade. LRF Jämtland arbetar för att stärka kommunikationen mellan konsumenter och producenter, för att skapa ökad förståelse för näringen. Kontakta oss för mer information.

Kontaktuppgifter

Ansvariga för Bonden i skolans verksamhet i Jämtland är:

Verksamhetsutvecklare, Mona Thorsson
010-184 44 49
mona.thorsson@lrf.se 

Kottdjur Gavleborg

Gävleborg

Kontaktuppgifter

Vi i regionen kan tyvärr inte erbjuda gårdsbesök i LRFs regi, men kontakta gärna oss så kan vi hjälpa till att lotsa er vidare:

Anna Lindgren, skol- och arbetsmarknadsansvarig
Tel: 010-184 42 04
Mobil: 076-696 68 25
E-post: anna.lindgren@lrf.se

Ansvarig i LRF Gävleborgs regionstyrelse är:
Mia Brodin
076-2007565
mia.pernils@gmail.com  

Kottdjur Dalarna

Dalarna

Kontaktuppgifter

Vi i regionen kan tyvärr inte erbjuda gårdsbesök i LRFs regi, men kontakta gärna oss på LRF Mälardalen så kan vi hjälpa till att lotsa er vidare:

Anna Lindgren, skol- och arbetsmarknadsansvarig
Tel: 010-184 42 04
Mobil: 076-696 68 25
E-post: anna.lindgren@lrf.se

Ansvarig i LRF Dalarnas regionstyrelse är:
Anita Boman
070-628 63 82
anita.boman@agrovis.se

Kalvar

Värmland

Vill du komma i närkontakt med bondens djur, maskiner, odlingar och bonden själv kan du besöka någon av LRF Värmlands besöksgårdar. Kontakta oss så hjälper vi er!

LRF Värmland arbetar för att stärka kommunikationen mellan konsumenter och producenter.

Kontaktuppgifter

Ansvariga för Bonden i skolan Värmland är:

Jennie Dannegren
jennie.dannegren@lrf.se 
010-184 43 20

Läs mer om Värmlands mat  

Hastar Sthlm

Mälardalen

Kontaktuppgifter

Vi i regionen kan tyvärr inte erbjuda gårdsbesök i LRFs regi, men kontakta gärna oss på LRF Mälardalen så kan vi hjälpa till att lotsa er vidare:

Anna Lindgren, skol- och arbetsmarknadsansvarig
Tel: 010-184 42 04
Mobil: 076-696 68 25
E-post: anna.lindgren@lrf.se

Lantbruksfakta

Läs mer om hur lantbruket ser ut i de olika länen här:

Far Inomhus

Örebro

Vill du lära dig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner, odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i butiken? Det har du möjlighet att göra via LRF Örebro besöksgårdar. Hit välkomnas alla typer av grupper, mellanstadieklasser, pensionärer, invandrare och andra intresserade. 

LRF Örebro arbetar för att stärka kommunikationen mellan konsumenter och producenter, för att skapa ökad förståelse för de gröna näringarna. 

Här hittar du alla våra besöksgårdar!

Kontaktuppgifter

Ansvarig för Bonden i skolans verksamhet i Örebro är:

Therése Staffansson
e-post: therese.staffansson@lrf.se tel: 010-184 45 25

Havre 2

Södermanland

Vill du lära dig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner, odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i butiken? Det har du möjlighet att göra via LRF Södermanland besöksgårdar. Hit välkomnas alla typer av grupper, mellanstadieklasser, pensionärer, invandrare och andra intresserade.
LRF Södermanland arbetar för att stärka kommunikationen mellan konsumenter och producenter, för att skapa ökad förståelse för de gröna näringarna.

Här hittar du våra besöksgårdar!

Kontaktuppgifter

Ansvarig för Bonden i skolans verksamhet i Södermanland är:

Therése Staffansson
e-post: therese.staffansson@lrf.se tel: 010-184 45 25

Troska

Östergötland

Vill du lära dig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner, odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i butiken? Det har du möjlighet att göra via LRF Östergötlands besöksgårdar. Hit välkomnas alla typer av grupper, mellanstadieklasser, pensionärer, invandrare och andra intresserade. LRF Östergötland arbetar för att stärka kommunikationen mellan konsumenter och producenter, för att skapa ökad förståelse för de gröna näringarna.

Här hittar du alla våra besöksgårdar!

Kontaktuppgifter

Ansvarig för Bonden i skolans verksamhet i Östergötland är:

Therése Staffansson
e-post: therese.staffansson@lrf.se tel: 010-184 45 25

Far Ute

Gotland

LRF Gotland bjuder in alla elever i årskurs fyra på ön till ett besök på en bondgård. Vår förhoppning är att alla fjärdeklassare skall få möjlighet att komma till en gård. Vi har bestämt oss för att ha besöken på våren, det som passar lärare och elever bäst. Klassen får en anvisad tid att vara på gården och visas runt med hjälp av en bonde. Besöket tar cirka två timmar och vi bjuder på korv och något att dricka. Vi kommer gärna ut till de anmälda klasserna innan gårdsbesöket. Det blir en timmes spännande information om lantbruk!  Besöket och informationen är kostnadsfritt. Tyvärr har vi ingen möjlighet att hjälpa till med transporter. 

Kontaktuppgifter

Ansvarig för Bonden i skolans verksamhet på Gotland är:

Therése Staffansson
e-post: therese.staffansson@lrf.se tel: 010-184 45 25

Odla Sallat

Västra Götaland

Vill du komma i närkontakt med bondens djur, maskiner, odlingar och bonden själv kan du besöka någon av LRF Västra Götalands besöksgårdar. Kontakta oss så hjälper vi er!

LRF Västra Götaland arbetar för att stärka kommunikationen mellan konsumenter och producenter.

Kontaktuppgifter

Kontaktperson för Bonden i skolans verksamhet i Västra Götaland är:

Jennie Dannegren
jennie.dannegren@lrf.se 
010-184 43 20

Kalv

Jönköping

Vill du lära dig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i butiken? Det har du möjlighet att göra via besöksgårdar. Hit välkomnas skolklasser och andra intresserade grupper. Det svenska jord- och skogsbruket är ett levande läromedel och en fantastisk resurs.Vi i LRF Jönköpings län vill ge alla barn och ungdomar chansen att få möta den svenska bonden och ta del av livet på en gård, men också få en djupare förståelse för hur maten blir till och vad som krävs för att producera den på ett bra sätt.

Kontakta oss information om våra besöksgårdar.

Kontaktuppgifter

Lisa Hartelius
072 160 45 68
lisa.hartelius@lrf.se

Peter Olsson
076 695 35 54
peter.olsson@lrf.se

Kor Pa Vag Hem

Sydost

Vill du lära dig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i butiken? Det har du möjlighet att göra via LRF Sydosts besöksgårdar. Hit välkomnas skolklasser och andra intresserade grupper. Det svenska jord- och skogsbruket är ett levande läromedel och en fantastisk resurs. Vi i LRF Sydost vill ge alla barn och ungdomar chansen att få möta den svenska bonden och ta del av livet på en gård, men också få en djupare förståelse för hur maten blir till och vad som krävs för att producera den på ett bra sätt. Kontakta oss information om våra besöksgårdar.

Kontaktuppgifter

Kontaktuppgifter

Lisa Hartelius
072 160 45 68
lisa.hartelius@lrf.se

Peter Olsson
076 695 35 54
peter.olsson@lrf.se

Lantbruksfakta

Här hittar du fakta om hur lantbruket i regionen ser ut:

Mjolkko Portratt

Halland

Vill du lära dig mer om hur maten vi äter kommer till?
Nu finns chansen att besöka en bonde och se alla djur, maskiner och odlingar och annat som krävs för att exempelvis tillverka mjölken som hamnar i butikshyllan.
Ett besök på en gård ger värdefull kunskap, inte bara om livsmedelsproduktion och böndernas arbete utan om biologi, kemi, teknik, kulturhistoria, ekonomi med mera. 

LRF Halland har besöksgårdar som gärna tar emot skolklasser och andra intresserade. Välkommen att kontakta oss!

Kontaktuppgifter

Kontaktperson för Bonden i skolan i Halland:

Jennie Dannegren
jennie.dannegren@lrf.se 
010-184 43 20

Rapsaker

Skåne

Vill du träffa en bonde? Kontakta oss så hjälper vi gärna till:

Kontaktuppgifter

Lisa Hartelius
072 160 45 68
lisa.hartelius@lrf.se

Peter Olsson
076 695 35 54
peter.olsson@lrf.se

Arla Minior

Besök en mjölkgård med Arla Minior

Arla erbjuder skolbarn i årskurs 1–3 bondgårdsbesök. De kallar detta för Arla Minior. 

Barnen får uppleva livet på mjölkgården, komma nära djuren och se var mjölken kommer ifrån. Besöket ses som en integrerad del av undervisningen. Därför finns det även skolmaterial att ladda ner.  
 
Till vissa Arlagårdar finns möjlighet att boka buss kostnadsfritt. Läs mer om allt detta på deras hemsida.

Ägg Kopia

Äggbönder - Öppen gård

Det finns flera äggbönder som gärna visar skolklasser runt på gården och även packerier som gärna visar hur det går till när äggen hamnar i de smarta förpackningarna. Kontakta Svenska ägg på hej@svenskaagg.se så hjälper de dig att matcha din skola med lämplig geografisk äggproducent eller äggpackeri.